REVIEWS

Trio ZilliacusPerssonRaitinen. Cecilia Zilliacus (violin), Johanna Persson (viola), Kati Raitinen (cello). 
"...And I think one will become a better person after listening to this exquisite album” - Mozart Divertimento review

Mozart Divertimento, CD Review, 6 December 2011


 "För dubbla Grammisvinnarna Trio ZPR har specialskrivits verk av Sven-David Sandström, Fredrik Österling, Tebogo Monnakgotla, Fredrik Hedelin samt Mirjam Tally. Uppenbarligen innebär ramen att komponera för stråkkvartett minus andra violin att kreativiteten får sig en boost, för musiken är tät, tydlig, personlig. Trion spelar med intelligens och samtidigt med så mycket kropp att alla invändningar mot den cerebrala nutida musiken måste komma av sig. Det är inte ”svårt” - jo, det är det, men användbart i vardagen precis som eurodisco på aerobics: se musiken som ett bruksföremål att lyssna till i badkaret, på resa, efter sagoläsningen. Det här är ljud som öppnar ögon. Många borde vara intresserade."

- Sofia Lilly Jönsson, 6 Dec 2011

Punkt Festival, Kristiansand, Norway, 19 September 2011


 "[…] Here at Punkt 2011, a series of Fujikura compositions opened the festival, performed by various permutations and combinations of members of the string trio ZilliacusPerssonRaitinen— violinist Cecilia Zilliacus, violist Johanna Persson and cellist Kati Raitinen—along with clarinetist Karin Dornbusch. It was an inspired choice, with all four players, virtuosos in their own right, capable of navigating some of Fujikura's most challenging charts with deceptive ease and seemingly effortless aplomb. [...]"

- John Kelman, allaboutjazz.com, 19 Sep 2011

"Stråktrion som ensembleform hamnar lätt i skuggan av stråkkvartetten som har otaliga berömda verk att stoltsera med. Det gör det extra givande att höra en trio som verkligen tar triorepertoaren på allvar, vaskar fram guldkornen och gjuter liv i dem. [...]"

- Per Björck, Hallandsposten, 22 Nov 2010

"[…] Sällan får man lyssna till en sådan inspirerande repertoar där varje tonsättare får sin "specialbehandling" och verken blir gnistrande diamanter. Damerna spelar jämbördigt i ett underbart samspel med ständig kontakt. Så mjuka pianissimon, så fläskiga forten hör man sällan i en och samma konsert.[ ...] Ett verk av Ludvig van Beethoven avslutade den fullödiga konserten.
 Stråktrio c-moll op 9 nr 3 är manligt kraftfull musik, här spelad fenomenalt bra av tre solister i världsklass. [...]"

- Karin Sandqvist, Vasabladet

"Sommaren kunde knappast ha fått ett bättre avslut än med den magnifika konsert som stråktrion
 Cecilia Zilliacus, violin, Johanna Persson viola och Kati Raitinen cello, bjöd på i Rasbo kyrka på söndagskvällen. [...] En triosonat i c-moll av Beethoven inledde programmet och spelades professionellt och säkert av musikerna. Inte nog med att var och en av dem är individuellt mycket skickliga; de besitter även en samspelthet som är helt exceptionell. Särskilt imponerande var den tredje scherzosatsen som Beethoven kryddat med rytmiska fördröjningar vilket närmast fick en jazzig effekt. Mycket imponerande framfört. [...]"

- Nils Pålbrant, 17 Aug 2010

Mozart Divertimento, CD Review, 7 February 2010


 "[…] Nu har de spelat in det ojämförligt bästa verk som skrivits för stråktrio, Mozarts sexsatsiga Divertimento i ess-dur K.563 (Caprice/Naxos). […] Zilliacus, Persson och Raitinen spelar med en intonationssäkerhet och tonskönhet som får musiken att smälta i öronen, men som hela tiden känns spontan och naturlig. Bättre kan den här musiken knappast spelas. [...]"

- Lennart Bromander, Aftonbladet, 7 Feb 2010

"[…] Det handlar om maximal kvalitet i fråga om välljud, precision, dynamik, samspel. […] Redan vid starten för tio år sedan spelade trion Mozarts enda stråktrio, hans Divertimento i Ess-dur, KV 563. De sex satserna bildar ett kammarmusikverk som räknas till Mozarts bästa. Man ser att trion stortrivs tillsammans och återigen kan man fråga sig om det går att presentera detta bättre. Ansatser och frasslut, snabba och långsamma avsnitt, den melodiöst sköna samklangen och solistiska inslag - allt görs suveränt! [...]"

- Gunnar Tibell, 2 Feb 2010

Mozart Divertimento, CD Review, 1 February 2010


 "Violinisten Cecilia Zilliacus, violaspelaren Johanna Persson samt cellisten Kati Raitanen har
 lyhördheten för varandra och klangen är superb. Divertimento lär betyda tidsfördriv egentligen men
 här spelas för fulla livet. Och jag tror att man blir en bättre människa efter att ha lyssnat på detta
 utsökta album."

- Björn G Stenberg, 1 Feb 2010